در این مقاله میخوانید:
ورودی اولین مکانی است که در بدو ورود به یک فضا با آن مواجه میشویم. دید اولیه از این فضا، تصوری کلی از تمام خانه یا محل کار را به بیننده میدهد.
ورودی محل ارتباط ساکنین با محیط بیرون و اجتماع است همچنین محل دعوت و استقبال از مهمان است. فرصتها، منابع، انرژی همه در پشت در ورودی در جریان هستند در نتیجه ورودی باید بهگونهای طراحی و چیدمان شود که هیچ مانعی سد راه ورود انرژی نباشد.
به دلیل اهمیت این بخش از فضای ساختمان معماران در طراحی خود فضای کاملاً مناسبی را به ورودی یک ساختمان اختصاص میدهند وبا کمک طراحان دکوراسیون داخلی وبا درنظرگرفتن فنون فنگ شویی میتوان به بهترین شکل ممکن فضایی زیبا و کاربردی خلق کرد.
در بیشتر خانهها فضای ورودی از قبل در پلان معماری، طراحی و پیشبینی و از سایر فضاها تفکیک شده اما در برخی نیز به دلیل کوچک بودن ساختمان چنین فضایی در نظر گرفته نشده که میتوان برای تفکیک این فضا با اتاق نشیمن از پارتیشن و یا کمد با ارتفاع بلند بهعنوان جاکفشی و جالباسی استفاده نمود.
در قسمت ورودی بهکاربردن نور، رنگ، آینه، کفپوش، جاکفشی، کمد لباس، قابهای هنری، اِلمانهای تزئینی و گلوگیاه مناسب اهمیت بسیار زیادی دارد.
حرکت چشم در بدو ورود به یک فضا همیشه به سمت پرنورترین قسمت آن فضا میرود. برای ایجاد زیبایی و چشمگیرتر شدن فضای ورودی و انتقال حس آرامش و امنیت به مهمان در بدو ورود میتوان یک اثر هنری یا یک آینه را با تلفیقی از نور و رنگ و رایحه به نمایش کشید.
لوکوربوزیه معمار و طراح معروف؛ هنر معماری را بازی استادانه، صحیح و باشکوهی از احجام ترکیب شده در زیر نور میداند.
نورپردازی بهعنوان یکی از بخشهای جداییناپذیر معماری؛ در واقع، تعیینکنندة زیبایی و کاربردی بودن محیط طراحی شده توسط معمار است.
یکی از عناصر مهم در آرایش خانه، نحوه نورپردازی آن است. میزان نور و همچنین کیفیت آن تأثیر مستقیمی روی جسم و روح انسان میگذارد. معمولاً افرادی که در نور کم زندگی و کار میکنند، انسانهای افسرده و پریشانی هستند درحالیکه نور زیاد بهخصوص بهرهمندی از نور خورشید، انرژی مضاعفی را ایجاد میکند و خمودگی و کسلی را از بین میبرد. دکتر «جوزف کاسوف» محقق رفتارهای اجتماعی و روانشناس دانشگاه کالیفرنیا میگوید: وقتی فرد در برابر نور زیاد قرار میگیرد، حالتی خودآگاه و خودپسند در او به وجود میآید، اما هنگامیکه با نور کم مواجه میشود، ناخودآگاه این احساس او کم میشود.
نورپردازی باتوجهبه محیط صورت میگیرد. تعیین میزان نوری که هر اتاق و فضا نیاز دارد، بسته به فعالیتهایی است که قرار است در آن محل صورت بگیرد.
شما میتوانید باتوجهبه اینکه کاربری آن مکان خصوصی است یا عمومی؛ سطح نور موردنیاز را بهصورت لیست تنظیم کنید.
نورپردازی ورودی فضا در درجة اول برای ایجاد حس آرامش و ایمنی است و سپس به دلیل تأثیری روانی مثبتی است که هنگام ورود بر مهمان و حتی خود ساکنان منزل خواهد داشت.
برنامهریزی و طراحی شیوة نورپردازی «طبیعی یا مصنوعی» در بخشهای مختلف فضای ساختمان یکی از فاکتورهای مهمی است که باید به آن توجه کرد. این ترکیب دانش و هنر با هم تأثیر شگرفی بر فضا میگذارد. در دنیای امروز با ایجاد نور و سایه روشنها میتوان به فضا معنا بخشید. ایجاد بعد و هویت و حتی افزایش سطح انرژی نیز با نورپردازی میسر میگردد.
نور طبیعی که منبع آن خورشید است، گسترهای از موج است که شامل فرکانسهای مرئی تا نامرئی در طیف امواج الکترومغناطیس است که بهصورت انرژی با تابش نور سفید است.
کیفیت نور طبیعی در برابر نور مصنوعی بسیار بالاست و حتی اثربخشی آن بر روی ایجاد انرژی در فضا و تقویت خلقوخو، برای انسان کاملاً مشخص است. اما باتوجهبه ساعات مختلف شبانهروز، میزان نور طبیعی متغیر است و در تمام طول زمان شبانهروز نمیتوان از نور طبیعی جهت روشنایی لازم برای کل فضای ساختمان استفاده کرد. برای افزایش ورود میزان نور به داخل فضا میتوان از نورگیرهای سقفی، پنجرههای سراسری، پردههای نازکتر و با رنگ روشن استفاده کرد.
اما در فضایی که امکان داشتن نورگیر یا پنجرههای متعدد نیست چه باید کرد؟
اِلمانهای روشنایی در طرحها و مدلهای متعدد و زیبایی و جود دارد که میتوان بسته به نیاز، کارایی و سبک انتخابی برای دکوراسیون داخلی در فضا نصب شوند. از این اِلمانها میتوان جهت بهبود نور فضا، اهمیت بخشی، ایجاد تمرکز و تأکید روی فضا یا اشیاء موردنظر استفاده کرد.
این نوع نورپردازی روشنایی کلی محیط را فراهم میکند. ابتدا با این شیوه نور به طور یکسان و معمولی در فضا پراکنده میشود و روشنایی لازم برای انجام فعالیت و زندگی ایجاد میگردد و همچنین میزان نور مناسبی برای دیدن و عبور از میان اشیاء ایجاد مینماید. این نور میتواند توسط لوستر آویز، چراغهای توکار، آباژور و … تأمین شود. یکی از مشخصات نور عمومی یکنواختی و diffuse بودن آن میباشد بهنحویکه درخشندگی بیش از حد ایجاد نکند.
سیستمهای نورپردازی عمومی باید عمر و مقاومت بالایی داشته باشند زیرا در جایی نصب میشوند که در دسترس کاربران است.
سقف باید بازتابدهندة نور باشد و تا بیش از هشتاد درصد نورپردازی عمومی را تکمیل کند.
در فضای کار اگر که پارتیشنبندی شدهاند یا وسایل بلند دیگری وجود دارد، باید منابع نور را بهگونهای تنظیم کرد که سایههای آزاردهنده ایجاد نشود.
نورپردازی وظیفهای یا متمرکز زمانی لازم است که بخواهید کار خاصی را انجام دهید. وظیفه این نور، کمک به انجام کار یا عملی بخصوص است، مانند مطالعه، آشپزی، خیاطی، نوشتن و … با این روش نور بیشتری بر روی یک سطح بخصوص متمرکز میگردد که این نور توسط نور عمومی قابل دستیابی نمیباشد.
نورپردازی وظیفهای باعث تحریک طبیعی ذهن شما میشود. کنتراست نور به شما اجازه میدهد تا تمرکز بیشتری روی کار خود یا موضوع خاص نورپردازی شده، داشته باشید.
بخش خاصی از فضا مثلاً میز مطالعه یا شیئی موردنظر مثل یک قاب هنری با این روش نورپردازی میشود.
هدف از این نورپردازی چیست؟
افزایش بازدهی افراد با ارتقای راحتی بصری
کاهش سطح استرس
کنترل بهتر روی نور
صرفهجویی در انرژی
کنترل نور در نورپردازی وظیفهای بسته به اینکه سیستم آن از پایههای ثابت یا انعطافپذیر باشد توسط روشهای مختلفی انجام میشود
اغلب با نورهای نقطهای مثل هالوژنها برای برجسته نشاندادن آثار هنری بکار میرود. انواع چراغ رومیزی و آباژور، چراغهای زیر کابینت و میز آرایش نیز از این نوع میباشند.
این نوع نورپردازی بسیار متمرکز است تا چشمها را به سمت یک نقطة کانونی هدایت کند
بخشهای خاصی در هر فضا تأکیدیتر و موردتوجه بیشتری از سوی ساکنان خانه است.
نورپردازی تأکیدی روشی برای اضافهکردن استایل و جاذبه به دکوراسیون خانه است. نورپردازی تأکیدی، محیط و جوی بسیار پیچیده را ایجاد میکند. احساس معنادار بودن و اهمیت را به بخشهای تأکید شده میدهد. این نوع نورپردازی را میتوان برای تأکید روی اشیاء یا فضاهایی خاص مانند مجسمهها، گچبریها، نقاشیها و غیره مورداستفاده قرارداد.
مثل بخش ورودی خانه، اتاق مطالعه یا بخش غذاخوری که با این نوع نورپردازی این فضاها را از سایر فضاها جدا ساخته و مکانهایی که کار آیی خاصی ندارند را از این الگوی نورپردازی حذف میکنیم. با این روش به محدودة نورپردازی توجه بیشتری میشود.
چراغهای در نظر گرفته شده برای نورپردازی تأکیدی معمولاً انعطافپذیر و قابل چرخش هستند. چند نوع از این دسته چراغها برای نورپردازی تأکیدی را به شما معرفی میکنیم.
چراغ دیواری: این چراغهای برای نمایش آثار هنری یا معماری فضای داخلی بسیار عملکرد فوقالعادهای دارند.
چراغ جایگذاری شده در داخل سقف یا دیوار recessed lighting و نقطهای spot lighting : این چراغها بیشتر زمانی مورداستفاده قرار میگیرند که قرار باشد کل یک دیوار با استفاده از نور روشن شود.
چراغهای فضای باز: این نوع از نورپردازی برای به نمایش گذاشتن منظرة حیات و باغ بسیار مفید و کاربردی هستند
یکی از روشهای متداول و میتوان گفت عمومی و پرکاربردترین روش نورپردازی میباشد که بیشتر در داخل ساختمان استفاده میگردد. در این روش، منابع نوری در بالای مکان موردنظر و بهصورت کاملاً مستقیم قرار میگیرند و با تابش مستقیم به سطح موردنظر، از انتشار نور در زوایای مختلف، جلوگیری میکنند.
فروتابهای دیواری در سالن اصلی باید بهصورت خطی و با فاصلههای منظم از یکدیگر نصب شوند تا نمایی زیبا را به وجود بیاورند. لامپهای فروتاب رشتهای معمولاً به طور مستقیم نور را توزیع میکنند (بیشتر نور مفید به سمت پایین هدایت میشود).
کیفیت و ویژگی سایههای تولید شده بستگی به شدت و چگونگی کنترل نور دارد.
فروتابها معمولاً برای روشنکردن کل فضا مورداستفاده قرار میگیرند.
امروزه باتوجهبه اینکه، لامپهایLed ، زاویه انتشار و کیفیت نور خوبی دارند، از آنها در تولید چراغ های فروتاب و یا در اصطلاح چراغ های دان لایت استفاده می نمایند. دانلایت ها با توان مصرفی کم و نوردهی مناسب، از ایجاد خیرگی در محیط جلوگیری می کنند.
نورپردازی ریلی بیشتر یک سیستم توزیع الکتریکی است تا یک تکنیک نورپردازی.
بر اساس یک منبع تغذیة خطی ایجاد میشود که از سیستمهای انواع لامپها پشتیبانی میکند.
نورپردازی ریلی غالباً بهعنوان نورپردازی تأکیدی مورداستفاده قرار میگیرد.
مزیت اصلی آن انعطافپذیری است.
اساس این سیستم یک ریل است که میتواند در هر نقطهای جریان برق را برای لامپ فراهم کند. چراغ ریلی را اغلب موقعی استفاده میکنیم که یک جای خالی برای نصب روشنایی روی سقف داریم و قصد ما نورپردازی نقاط مختلف اتاق است. مثلاً در یک آشپزخانه یا دفتر کار خانگی که لازم است نور به نقاط مختلفی تابانده شود، چراغ ریلی بهترین انتخاب است.
مسیرهای نورپردازی ریلی را میتوان این موارد دانست:
آینه نماد پاکی و مظهر آگاهی و روشنایی است.
یکی از عناصر جذب انرژی و مضاعف کردن آن در فضا (کمک به حرکت انرژی) آینه میباشد. وجود آن موجب خوشی، ثروت و نشاط است. آینه به فضا وسعت میبخشد. بهترین بخش برای نصب آینه ورودیها (جریان انرژی)، شرق خانه (خانواده و سلامت) ، شمال (شغل و زندگی) و جنوب شرقی (ثروت و دارایی) خانه است
از کاخها و تالارها گرفته تا خانههای معمولی در هر سبکی از معماری و دکوراسیون و در هر سرزمینی برای زیبا جلوهدادن بخشهای مهمشان از آینه و نور استفاده شده است.
بزرگ جلوهدادن فضا
یکی از مهمترین خواستههای هر معمار و طراح داخلی بهتر جلوهدادن فضاها و بزرگ جلوهدادن با استفاده از تکنیکهای طراحی و بهکارگیری اصولی از نور، رنگ و سایر اِلمانها …
آینه یک اِلمان بسیار مهم در ایجاد حس وسعت و بعد دهی به فضاست. اگر فرم، طرح و جای آینه مناسب باشد دید بیننده را فریب میدهد و حس بزرگ بودن فضای موردنظر را به او منتقل میکند.
نصب آینه دیواری روی دو دیوار همجوار انعکاس نور را بیشتر میکند و باعث امتداد میدان دید میگردد.
همچنین قراردادن آینههای بزرگ بین دو پنجره باعث تشدید نور محیط میشود. میتوان آینه را پشت نور آباژورها قرار داد و بازتاب نور ایجاد کرد.
آینهکاری دیوارها و سقف که از قدیم رایج بوده علاوه بر ایجاد زیبایی و پررمزوراز بودن سبب میشود تا سقفها مرتفعتر به نظر آیند.
با اضافهکردن یک رنگ خاص یا ترکیبی از رنگها میتوان بهسادگی حال خود را و حتی حال و هوای محیط را تغییر داد. رنگها هرکدام ماهیت خاصی دارند میتوانند ما را خوشحال، پرنشاط و فعال کنند و در محیط حس امنیت و آرامش ایجاد کنند یا میتوانند ما را غمگین، کسل و بههمریخته کرده و محیط را پر از اضطراب کنند.
بههیچوجه رنگ فضا را نباید تصادفی انتخاب کرد. در اغلب موارد اگر شما اطلاعات اصولی دربارة رنگها نداشته باشید ممکن است حتی پس از رنگآمیزی دیوارهای داخلی در نگاه اول خوب به نظر آید اما رنگ، تأثیرش را در درازمدت روی روان شما و کار آیی محیط خواهد گذاشت و در نهایت نتیجه مطلوب نخواهد بود. اگر میخواهید اتاقهای منزلتان را به رنگهای متفاوتی رنگآمیزی کنید، حتماً کاربرد آن اتاق را مدنظر قرار دهید. درنظرداشتن اینکه هر فضا برای چه کاری مورداستفاده قرار میگیرد و اینکه دلیل حضور شما در آنجا چیست؟ باعث میشود تا مناسبترین رنگ برای دیوارهای آن اتاق را انتخاب کنید. هنگام انتخاب رنگ مناسب، ابتدا به این موضوع توجه کنید که کدامیک از اعضای خانواده از آن اتاق استفاده میکند و اینکه چه کسانی بیشتر از آن اتاق بازدید میکنند، همچنین توجه به این موضوع که از اتاق موردنظر در طول روزبه چه میزان استفاده میشود نیز میتواند در انتخاب رنگ مناسب به شما کمک کند.
گوته نقاش و فیلسوف آلمانی در مورد هماهنگی و کلیت رنگ چنین مینویسد: “وقتی چشم رنگی را میبیند، بلافاصله فعالیتش را شروع میکند و عملکردش چنان است که به شکلی ناخودآگاه و اجتنابناپذیر، رنگ دیگری ایجاد میکند که با پیوستن به حلقه رنگها، ترتیب حلقه رنگ را کامل میکند و این تأثیر متقابل، احساسی از غنای رنگ به انسان میبخشد. مقصود از هماهنگی رنگ، هنر وسعت دادن به درونمایهها و مضامینی از تناسبات اصولی رنگ است که میتواند بهعنوان پایهای برای آفرینش هنری به خدمت گرفته شود.”
رنگ یک بخش ضروری از طراحی داخلی است. یک طراح باید به روانشناسی تکتک رنگها و تأثیر آن بر هر فضا مسلط باشد. در طراحی داخلی تمام نیازهای فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی ساکنین ساختمان باید در نظر گرفته شود.
1-روشهای تعیین جهت در فنگ شویی چیست؟ روش هشت خانه، روش هشت جهتی، روش ستاره، روش شکل در ورود
2-چطور جهتهای فنگ شویی را پیدا کنیم؟ جهتهای شناسایی شده با قطبنما همان جهتهای در فنگ شویی (شمال – جنوب – شرق – غرب – شمال شرقی – شمال غربی – جنوب شرقی – جنوب غربی) هستند که هرکدام از جهتها با یکی از عناصر پنجگانه در ارتباط است.
3-آیا نماد جهتهای فنگ شویی را میدانید؟ (شمال – آب) (شرق، جنوب شرقی – چوب) (مرکز، شمال شرقی، جنوب غربی – خاک) (غرب، شمال غربی – فلز)
4-اِلمانهای خاص در فنگ شویی چیست؟ سکه یی چینگ، وزغ سه پا، کره زمین، کریستال، بامبو، باد زنگ و آبنما
5- چگونه جهتهای فنگ شویی را تقویت نماییم؟ شمال: رنگهای اصلی انرژیبخش برای این جهت سیاه و آبی است. در این بخش نمادهایی مانند آبنما و آکواریوم را بکار میبریم.
شمال شرقی: رنگهای انرژیبخش برای این جهت زرد، طلایی، بژ، قهوهای است و عنصر آن خاک است. این بخش را با ظروف سفال تزیین نمایید.
شرق: رنگ ویژه این بخش سبز است و عنصر آن نیز چوب است. سلامت و رفاه در خانه با جریان انرژی در این بخش از خانه بهبود مییابد در این قسمت از گیاهان بانشاط و مختص به فنگ شویی مانند بامبو زیاد استفاده کنید.
غرب: رنگ مناسب برای این بخش سفید و نقرهای است. میدانید که عنصر این بخش فلز میباشد، پس بهتر است از ظروف فلزی برای دکوراسیون این بخش استفاده کنید. مرکز: رنگ انرژیبخش در این بخش زرد و عنصر اصلی آن خاک است
جنوب: آتش عنصر این بخش است و رنگ پرانرژی آن قرمز و ارغوانی است
6-روش آسان و صحیح محاسبة عدد کوا در فنگ شویی چگونه است؟ ابتدا سال تولد شخص را به میلادی حساب کنید. دو رقم آخر سال تولد را با هم جمع میکنیم تا به عدد یکرقمی برسیم. برای بدست آوردن عدد کوای مردان، عدد تکرقمی را منهای ده میکنیم و برای زنان عدد تکرقمی را با پنج جمع میکنیم.